West Pride släpper festivalprogrammet för 2024

West Pride presenterar ett fullspäckat program med över 250 programpunkter för årets festival som påbörjas med Pre-Pride 13 maj till 9 juni.

Den färgsprakande festivalveckan tar sedan vid mellan den 10-16 juni. Festivalen pågår runt om i hela Göteborg men Pride House på Stadsbiblioteket blir navet för samtal och diskussioner och Kungstorget blir platsen för den livliga och pulserande Pride Park med scenshower och musik.

Tasso Stafilidis, verksamhetschef för West Pride, avslutar sin tjänst efter årets festival med vemod och har varit engagerad i festivalen sedan starten 2007.

– Trots festivalens underfinansiering och utmaningar, är jag stolt över allt arbete och det enorma engagemang som lagts ner för att genomföra West Pride varje år. Utvecklingen för hbtqi-frågor och mänskliga rättigheter i världen och Sverige går bakåt och det är viktigare än någonsin att fortsätta kämpa mot hat och förtryck, säger Tasso Stafilidis, verksamhetschef för West Pride.

– Årets festival är en blandning av nyheter och det de flesta förväntar sig av en pridefestival. Jag är övertygad att det finns något för de flesta. Det är tack vare alla våra programsamarbeten som vi lyckas bjuda på ett så mångfacetterat program med allt från seminarier, konstutställning, debatter i Pride House, Pride Park med utställare och scenprogram till föreställningar på Folkteatern och Stadsteatern samt vår stolta Pride Parad, säger Tasso Stafilidis.


Pre-Pride 13 maj - 9 juni

Årets satsning för att få fler aktörer att engagera sig med aktiviteter och programpunkter inom sina egna verksamheter går under namnet Pre-Pride. Här ser vi bland annat Academic Pride som Göteborgs Universitet och Chalmers arrangerar med start den 13 maj.

Den 28 maj är maratondag med West Prides stora utbildningsdag för anställda inom Göteborgs Stad och VGR som arrangeras på Filmstaden Bergakungen. Fokus blir transpersoners rättigheter och inleds med filmen “Jag vill bara komma hem” av Nasrin Pakkho och därefter föreläser en av Sveriges främsta expert på transfrågor Edward Summanen. Efter utbildningen deltar West Pride på Pride Nordost som arrangeras i Kortedala. På kvällen arrangerar West Pride en HBTQI-politisk EU-valdebatt på Göteborgs Stadsbibliotek med toppkandidater från de politiska partierna.

Pride House 10-16 juni

Seminarier, samtal, debatter och konstutställning i Pride House som i även i år har sitt säte på Göteborgs Stadsbibliotek med satelliter på Röhsska museet, Biograf Göta och Göteborgs Stadsteater. En samlingsutställning med olika konstnärer kommer att öppna den 11 juni och visas fram till den 20 juni i utställningshallen på Stadsbiblioteket.

Pride Park 13-16 juni

Torsdag 13 juni: Pride Park Kickoff med Pride Parks första kväll.

Den 13 juni invigs Pride Park och årets invigningstalare är artisten Milo-Lee Medin som ligger bakom Motionsckness och stadsdirektören för Göteborgs Stad Eva Hessman.

Pride Parks första kväll kickar igång med en sprakande regnbågsfest i två akter, ledd av Göteborgs charmigaste (och snällaste) dragqueen Cherry Wilder. Musikaliskt bjuder vi på en bredd av queera artister som representerar vårt HBTQi-community och är på gränsen till sina karriärer. Från icke-normativ hip hop till svulstig komma-ut-pop, detta är en kväll där alla smaker får sitt. Artisterna inkluderar Admira, Erik Elias, Claire Soukup, Abe Raham, Fredy Clue, Mollgan, Jonna Randen, Love Strandberg, Alex Falk med flera.

Fredag 14 juni: Queermania - Nya scenkonceptet i regi av Daniel Sallmander

Queermania tar över stafettpinnen från den populära Drag & Burleskgalan och lovar ännu mer glitter, plymer och spektakulära nummer. Skapat av den erfarne scenkonstproducenten Daniel Sallmander, kommer kvällen att bjuda på Sveriges bästa dragqueens, dragkings, burlesknummer, musikal, opera och queer scenkonst. Med överraskningar i varje hörn blir Queermania en show extra allt som inte lämnar någon oberörd. Artister som Imaa Queen, Potato Potato, Miss Diamond och Endigo  kommer att lysa upp scenen.

Lördag 15 juni: Paradfest och färgsprakande underhållning

Paradfesten inleds med Göteborgs egna dragqueen Gretchen och fortsätter med en eftermiddag och kväll full av färgsprakande underhållning ledd av musikjournalisten Tina Mehrafzoon. Artisterna som kommer att lysa upp scenen inkluderar Elecktra, SABA, Stor som Lola, Julia Alfrida, Isak Uddström, Kamferdrops, Baby Mala, Amanda Cy och BELL.

Pride Parade 15 juni

West Prides största arrangemang är Prideparaden som i år får en ny sträckning. Samling på Gustav Adolfs klockan 12:00 och avgång kl.13:00 mot Pride Park via Östra Hamngatan, Kungsportsavenyn, Götaplatsen, Arkivgatan, Götabergsgatan, Vasaplatsen, Storgatan, Södra Allén, tillbaka på Kungsportsavenyn, Kunsportsplatsen och in till Kungstorget där Pride Park är belägen.

West Pride - En folkfest med krav på HBTQI-rättigheter och ett motstånd mot HBTQI-hat

West Pride är en konst- och kulturfestival i Göteborg, skapad av och för HBTQI-personer. En återkommande folkfest med över 250 programpunkter inom kultur, konst, musik, dans, teater, film, utställningar, debatter, föreläsningar och mycket mer. Årets festival äger rum 10-16 juni men även under Pre-Pride 13 maj-9 juni.