Tasso Stafilidis tilldelas Kaj Heino-priset 2024

West Pride gratulerar Tasso Stafilidis, som igår mottog Kai Heino-priset 2024.

West Prides Styrelseordförande Ronnie Hallgren steg igår upp på scenen tillsammans med 2:a Vice Ordförande Fatha Hassan och Styrelseledamoten Richard Brodd för att dela ut priset. Ronnie höll ett gripande tal om Kai Heinos livslånga engagemang för HBTQI-rättigheter och hans betydelse för West Pride. Tasso Stafilidis bjöds sedan upp på scenen, där han mottogs med varma applåder och jubel från publiken. Han tog emot blommor och diplom som ett erkännande för sitt enastående arbete.


Ronnie läste sedan upp juryns motivering:

”Tasso Stafilidis har med ett sällan skådat engagemang och med en outtröttlig kampvilja synliggjort HBTQI-personers utsatthet genom sitt mångåriga arbete för allas lika värde i Göteborg, i Sverige och i världen. Ett storartat engagemang inom alla antidiskriminerings frågor som gjort världen till en bättre plats att leva i exakt i Kaj Heinos anda.

Hans arbete kännetecknas av en stark tro på förändring, på varje människas rätt att älska den man vill och att tillsammans gör vi skillnad.
Tasso Stafilidis har verkat inom West Pride sedan starten 2007 i olikafunktioner: styrelseordförande, verksamhetschef och i föreningens valberedning.Han har drivit HBTQI-frågor i debatter och seminarier. Hans penna har formulerat upprop och debattartiklar i en strid ström genom åren.

Tasso Stafilidis har under alla år han verkat i West Pride utbildat tusentals elever och lärare i grundskolan och gymnasium inom ramen för West Prides arbete. Därtill har han spelat sin föreställning Kärlekens pris över 700föreställningar i samband med utbildningarna och vid offentliga evenemang.

Tasso Stafilidis arbete har gjort världen större, rikare och mer inkluderande och han är en synnerligen värdig mottagare av Kaj Heino-priset 2024.
West Prides reporter var på plats för att intervjua Tasso.”

Efter att ha tagit emot den fina utmärkelsen blev Tasso synligt rörd och tackade ödmjukt för erkännandet. Han delade personliga reflektioner om hur mycket Kai Heino hade betytt för både honom och HBTQI-communityt.

Efter ceremonin intervjuade West Prides reporter Tasso bakom scenen och ställde frågor om hans arbete och känslor efter att ha fått hederspriset.
Stort grattis Tasso! Vad betyder det för dig att ta emot Kai Heinos hederspris?

- Stort tack! Jag är både rörd och hedrad över priset och den enorma motiveringen. West Pride har verkligen försökt lyfta alla hjältar genom priset och eftersom jag varit med vid prisets grundande har jag kallt räknat med att inte få det själv. Men nu när jag fått det kommer jag inte ifrån det tomrum aktivism och klokskap som Kaj lämnat efter sig. Och jag känner en stor närhet till Kaj, då vi hade många gemensamma intressen.

Vad är det som ger dig styrkan att kämpa för HBTQI-frågor?
- Jag får styrka av det hat som riktas mot oss, det är liksom en igångsättaresom aldrig tar slut. Men kraften får jag av all kärlek och den igenkänning sommånga beskriver när de hört mig föreläsa eller spela teater. Jag lever för attgöra skillnad och finnas där för de som behöver det. Jag kommer alltid varaengagerad och hoppas att det är många fler som vill ansluta sig i kampen mothat och förtryck i framtiden.

Du slutarsnart som verksamhetschef på West Pride och flyttar till Åland för att arbetasom direktör för NIPÅ. Hur kommer du främja HBTQI-frågor i ditt nya arbete?
- Nordiska ministerrådet, som är min nya uppdragsgivare, bedriver ett bra arbete i HBTQI-frågor redan idag. Nyligen släpptes t.ex. en studie om transpersoners situation i arbetslivet. Så HBTQI-frågorna kommer även framöver att var en del av mitt jobb. Närmast så kommer jag hålla tal på Åland Pride i augusti.

Tack Tasso för ditt orubbliga engagemang för HBTQI-kampen och för att du är en fantastisk förebild för oss alla.

Foto: Björn Falkevik &  Hampus Haara