Kaj Heino-priset

Om Kaj Heino

Kaj Heino verkade som aktivist inom minoritets- och rättighetsfrågor i 30 år, fram till sin plötsliga bortgång 2016. Kaj Heino var verksam i West Pride sedan vi grundades, både som styrelsemedlem och i valberedningen. Kaj, som kommer från Finland, började verka som aktivist redan i tonåren. Han var bland annat också aktiv som medlem i Göteborgs HBTQ-råd och en av initiativtagarna till antidiskrimineringsbyrån Göteborgs rättighetscenter (GRC).

Om Kaj Heinos hederspris

2017 instiftade West Pride Kaj Heino-priset för att uppmärksamma de som verkat i hans anda, som aktiv inom antidiskrimineringsfrågor som mänskliga rättigheter eller flyktingrättigheter. Priset är en utmärkelse som delas ut i samband med festivalen. Kaj Heino-priset kan ges till både en enskild person eller flera personer, samt till en eller flera organisationer.

Juryn består av representanter från West Pride, HBTQ-rådet i Göteborgs Stad, RFSL Göteborg, SLM Göteborg, Haket och Kajs familj.

Tidigare pristagare

2023 Oliver Jähnke

2022 Eva Borgström, Kateryna Blagodyr och Khaled Alesmael

2021 Tanya Charif

2020 Lars Gårdfeldt, Nasrin Pakkho, Kristoffer Pilmalm och Qviding FIF

2019 Richard Magito Brun

2018 Gunnar Bäckström, Adam Alian, RFSL Newcomers Göteborg, HBTQ-rådet Göteborgs Stad

2017 Pia Emanuelsson, Ardeshir Bibakabadi, föreningen HOMAN.

Nominera till Kaj Heino-priset

Nomineringar ska innehålla motivering samt kontaktuppgifter till den/de som nomineras. Märk mailet med “Kaj Heino-priset”. Nominera genom att skicka ett mail till nominera@westpride.se senast 22 maj 2024.