It´s fact up - Kampanjambassadörer

Kampanjambassadörer 2024 - It´s fact up

Årets ambassadörer är: Linnéa Claeson, Lotta Schelin, TNKVRT med Danny Lam och Ina Dowland Herrera och fler kommer att presenteras.

Linnéa Claeson
Linnéa har blivit kallad ”The Queen of Contrast” med sitt arbete som TV-programledare, jurist, handbollsproffs, kolumnist och föreläsare med fokus på rättvisefrågor. I sitt ofta regnbågsfärgade hår och unika klädstil har Linnéa Claeson talat i offentligheten om demokratifrågor och allas lika värde. Hon är väl ansedd både i Sverige och internationellt och blivit prisbelönt av t.ex. FN-förbundet för sin kamp för mänskliga rättigheter.
Se Linnéas video här

Lotta Schelin

Lotta Schelin är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Hon har gjort flest svenska landslagsmål av alla, erövrat OS-silver, VM-brons och vunnit allt som går att vinna på klubblagsnivå. För framgångarna har Lotta belönats med Guldskon, Diamantbollen, Kristallkulan och massor av andra priser.

Lotta är numera en mycket uppskattad föreläsare där hon delar med sig av sina lärdomar från sin långa, framgångsrika karriär. Hon jobbar även aktivt med frågor som rör fotbollens utveckling genom engagemang i UEFA Football board, FIFA:s Legends-koncept, samarbeten med Svenska Fotbollförbundet samt den svenska Spelarföreningen som jobbar för svenska elitfotbollsspelares rättigheter. Lotta har även jobbat med en hel del expertuppdrag i samband med dam- och herrmästerskap som fotbollsexpert för SVT och TV4 samt gett ut självbiografin ”I huvudet på Lotta Schelin”.

Se lottas video här

TNKVRT
TNKVRT är en interaktiv plattform som lyfter berättelser och nyheter kopplat till orättvisor runtom i Sverige och världen. Plattformen grundades av Danny Lam år 2015 i syfte att sprida kunskap, öka medvetenhet och skapa dialog om bl.a. rasism och homofobi som fortfarande råder i samhället idag. Ina Dowland Herrera anslöt till TNKVRT år 2020 och nu håller duon även podcasts, antirasistiska föreläsningar på skolor och företag, och samarbetar med EU-parlamentet.

Danny Lam
Danny Lam, 31, är inte bara en begåvad UX-designer utan även en passionerad förespråkare för jämlikhet och förändring. Utöver att ha släppt en antologibok om vardagsrasism, leder han även antirasistiska föreläsningar och driver en insiktsfull podcast om orättvisor. På sitt Instagram-konto TNKVRT lyfter han nyheter och berättelser för att sprida medvetenhet. Danny är en inspirerande individ med många bollar i luften, allt i strävan efter en mer rättvis värld.

Se Dannys video här

Ina Dowland Herrera

Den 31-årige Göteborgaren Ina Dowland Herrera är en del av TNKVRT plattformen tillsammans med dess grundare, Danny Lam. Genom plattformen är Ina med och leder podcasten TNKVRT och håller föreläsningar med Danny om antirasism och rättvisa. Ina har en mångsidig bakgrund som statsvetare och professionell dansare. Förutom att engagera sig med TNKVRT arbetar Ina för människorättsorganisationen Human Rights Watch och den ideella organisationen Löparakademin. Där projektleder hon jämlikhetsprojekt som använder konst och idrott som verktyg för att förstärka mänskliga rättigheter.

Se Inas video här